|

Emre şimşek yazdı16 Ekim 2008, 03:34'da
ÖREĞLER/ÖREYLER KÖYÜ Öreğ Türkmen-Yörük tayfasınca kurulmuştur. Münferit Karakeçili ve Trabzonlu ailelerin yanı sıra, Cumhuriyetin ilk yıllarında Güneydoğulu birkaç aile de iskân edilmiştir. Öreğ köyü halkı ile akrabadır.
Lâz Değirmeni/Lâz damları da denen yarı metruk bir mahallesi vardır. Karadeniz (Trabzon) kökenli, daha sonra çevredeki yörükler ve Kuzey Kafkasyalı Adığelerle akraba olan mahalle halkı, burayı terk ederek, Simav, Demirciköy, Öreğler ve Manisa'nın Demirci ilçesine yerleşmiştir(dr.RECEP ALBAYRAK_arsivden alıntı)
yazdı16 Ekim 2008, 05:45'da
aslen Öreyler köyü bügün çalca diye tabir edilen kelemyenicenin güneyindeki tepelerde kurulu bir köy iken çıkan büyük yangında köy tamamen yok olmuş.burada yaşayan insanların bir kısmı öreylere -demirciköye-kelemyeniceve ahmetli köylerini kurmuşlardır.(SARI HÜSEYİNE) denilen sülale osmanlı sancağı olan BURSA iline bağlı GÖKÇEDAĞ'dan gelerek yerleşen osmanlı yörükleri tarafından kurulmuştur.
Süleyman Demirhan yazdı16 Ekim 2008, 22:54'da
1. Köyümüz Karakeçeli yörüklerinden olup ilk yerleşim birimi 1429 yılında germiyanoğuları beyliğinden çeyiz olarak Osmalıya verilen yerler arasında olup,Bursa sancağına bağlı karakeçeli yörülerinin konaklama yeri (yayla) dir.
2. köye yerleşimler 1450 yılından sonra simav çevresinde ilk yerleşik köyü olan Balık köy (kelemyenice) köyünde meydana gelen yangın neticesinde olmuştur.
3. sonraki yıllarda köyümüzün bulunduğu yer DEMİRCİ, SELENDİ, BURSA dan gelen türkmenler ve yörükler tarafından konaklama yeri olarak kullanılmıştır.
4. ilk resmi kayıtlar 1812 yılında ilçe olan ve Kütahya sancağına bğlı olan simava ait 125 köy bulunmakta olup bunlardan bir tanesi de öreyler dir.
bilindiği üzere osmanlı anadolu ve rumeli beylerbeyi olmak üzere iki birimden oluşmakta idi anadolubeylerbeyinin de merkezi kütahyadır.
5.Köyümüze yerleşimlerin bir kısmı da Bugün karacalar dediğimiz mevkide kurulmuş olan (karacalar köyü) denilen yerleşim yerinden olmuştur 1800 lü yıllarda arazi yetersizliği ve doğal afetlerden dağılan köyün bir kısmı buğünkü Demirci köye bir kısmıda köyümüzün yüksek kesimlerine yerleşmilerdir halen köyümüzde bulunan Curaoğulları (curalar sülalesi) bu köyden gelmektedir.
6. nüfus soy ağacından araştırma yapılsa Bursa' da köyümüzün 450- 500 yıllık tarihi bursa vakfiyelerinden bulunabilir diye düşünüyorum.
|
|